Dickens Festijn Deventer

‘Dickens Festijn met een Twist’ – 9 t/m 19 december 2021

Van 9 t/m 19 december 2021 vindt een aangepaste vorm van het Dickens Festijn plaats. Voor deze 30ste editie is er gekozen voor een schaalbaar scenario waarin een ‘Dickens Walk’ door het monumentale Bergkwartier centraal staat. Daarnaast is er de voorstelling ‘Alles is Dickens’ in de Bergkerk.

De ‘Dickens Walk’ start in de Walstraat, waar bezoekers de victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van een originele audiotour langs Dickens-taferelen achter ramen en in etalages mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver. Een theatraal hoorspel dat de boeken van Charles Dickens tot leven brengt en waarbij ook de karakteristieke geluiden en personages van Dickens Festijn Deventer te horen zijn.

Van 9 t/m 19 december is de voorstelling ‘Alles is Dickens’ van toneelschap Beumer & Drost te zien in de Deventer Bergkerk. De wereld van Charles Dickens komt in de voorstelling tot leven in een ontmoeting tussen de oude theaterrot Simon Frederick en het jong aanstormende talent Flint Hausmacher. De heren gaan de strijd aan over de edele kunst van het amateurtoneel en de kneepjes van het vak waarbij kleurrijke Dickens-personages de revue passeren en ook de kerstboodschap niet vergeten wordt. Voor de voorstelling kan men vanaf half november kaarten kopen via dickensfestijn.nl.

De audiotour op de halen in het Huis van Dickens (Keizerstraat 2, vm. Praamstra). Na het reserveren van een tijdsblok (vanaf half november gratis via dickensfestijn.nl) haalt men hier een QR-code voor mobiele telefoon of een luisterkastje (beperkt beschikbaar) op. Het Huis van Dickens is van 9 t/m 19 december geopend tussen 10.00-17.00 uur. In de avonduren is het niet mogelijk om een luisterkastje op te halen, maar kan men wel de QR-code scannen vanaf het Huis van Dickens. De wandeling duurt ca. 1 à 1,5 uur en is rolstoeltoegankelijk en geschikt voor jong en oud.

Op de hoogte blijven van alles? Volg ons dan via twitter, Facebook of Instagram.Vanaf eind november wordt het monumentale Bergkwartier al weer sfeervol versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl. Daarnaast staat Deventer tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten. De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 9 t/m zondag 12 december. De jaarlijkse kerstconcerten van ‘Deventer Kerststad’ in de Lebuinuskerk en Broederenkerk gaan op zondag 12 december óók door.

Het Dickens Festijn is in jaren uitgegroeid tot een evenement met nationale en internationale bekendheid, en heeft Deventer als evenementen stad (mede) op de kaart gezet. Dit jaar viert het Festijn haar 30ste jubileum, in vele opzichten een speciaal jaar. De organisatie is uiteraard van plan ook hier speciaal aandacht aan te schenken. Door het inzetten op een alternatief scenario gaat de organisatie ervan uit dat de bezoekers dit jaar toch (extra) kunnen genieten van de Dickens sferen in Deventer!

Verder richten wij het positieve vizier op 2022, dan vindt het Dickens Festijn plaats op 10 en 11 december.

In de mediaDeventer ademt Dickens, ook in 2020/2021. In november 2020 is het boek ‘Deventer ademt Dickens’ uitgebracht. Hierin lees je inspirerende verhalen van tal van betrokkenen bij het Dickens Festijn.


lees het hier!

Over het Dickens Festijn

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen jaarlijks ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Het Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang. Het Dickens Festijn zal in 2021 in aangepast vorm doorgaan met o.a. een wandeling aan de hand van audiotour van 9 t/m 19 december.

 

Foto’s: Sander Korvemaker

Het Dickens Festijn/Deventer Kerststad

is mogelijk dankzij:

• Alle bewoners en ondernemers van het Deventer Bergkwartier • Alle artiesten, deelnemers, toneelverenigingen en koren

Tip!

Dickens kabinet

Het Dickens festijn is pas in december, maar wist u dat het Dickens Kabinet iedere zaterdag geopend is?

Bezoek het Charles Dickens Kabinet in de Walstraat en maak kennis met het leven en werk van Charles Dickens in een permanente expositie aan de hand van de collectie van Emmy Strik. Bovendien kunt u het gehele jaar door een speciale rondleiding boeken!
meer info