Deventer ademt Dickens

Eind november 2020 verscheen het boek ‘Deventer ademt Dickens’: een bijzonder jubileumboek op initiatief van Steffie Schoemans met 50 persoonlijke en openhartige verhalen en foto’s van personen die betrokken zijn bij het Dickens Festijn in Deventer. Het boek telt 152 pagina’s en is een uitgave van de organisatie van het Dickens Festijn. 

Steffie Schoemans en Arnold Joost legden verhalen achter 30 jaar Dickens in woord en beeld vast. Van bewoners tot acteurs, van koorleden tot mensen achter de schermen. Het resultaat is een indrukwekkend boek met prachtige beelden en bijzondere, ontroerende en grappige verhalen over de verbinding van mensen met een evenement als het Dickens Festijn. ‘Deventer ademt Dickens’ gaat over kind zijn in een grotemensendroom. Over beperkingen van het ouder worden, geluk en tegenslag, snoepgoed en punch en over kunst en creativiteit. Maar bovenal over heel veel plezier, saamhorigheid,  betrokkenheid en passie.

Het boek laat zien hoe een klein initiatief van Emmy en Jan Strik rondom de eerste kerstkoopzondag in de Walstraat is uitgegroeid tot een alom gerespecteerd cultureel evenement, en een toeristische trekpleister die garant staat voor zo’n 125.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Niet eerder is het Dickens Festijn in Deventer, een evenement dat al drie decennia nadrukkelijk onderdeel uitmaakt van de stad en haar bewoners, vastgelegd in een dergelijke uitgave.

De organisatie van het Dickens Festijn is erg verheugd met en trots op het eindresultaat, dat prachtig is vormgegeven door Denise Brandsma. Op deze manier gaat ook in 2020 Dickens niet zomaar voorbij.

Het boek is een uitgave van Stichting dEVENTer, organisator van het Dickens Festijn en is mede mogelijk dankzij de bijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Erven Witteveen en Stichting Wesselings- van Breemen.

Het boek is voor € 14,95 te koop bij o.a. boekhandelaren in Deventer, de Deventer VVV Winkel (Brink 89) en tijdens het Dickens Festijn op 16 en 17 december 2022.