Dickens Festijn | 14 & 15 december 2024

Dickens Festijn 2024 weer ouderwets gezellig!

 

Al meer dan drie decennia is het Dickens nauw verbonden met Deventer en het historische Bergkwartier. Dit jaar vindt de 32e editie van het Dickens Festijn  plaats. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. De jubileumeditie, waarbij De 19e-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens in volle glorie herleeft in het Bergkwartier, vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 december. Jaarlijks komen meer dan 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de smalle straten van het Bergkwartier.
Toegang tot het Dickens Festijn is gratis. Meer informatie over de toegang, wachtrij en bereikbaarheid is te vinden onder het kopje info.

Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, kantoorklerken en keurige dames snellen vooruit en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert. Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Kooplui bieden hun waar aan: antiek en sieraden, boeken en kunst, gingerbread en cider. De geuren van punch en gepofte kastanjes komen u tegemoet.

Ontmoetingen met bekende karakters uit de boeken van Charles Dickens

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870 en is de meest bekende Engelse schrijver uit de 19e eeuw. De wereld die Dickens omschreef was vooral de wereld van zijn vroegste jeugd. Het Dickens Festijn is dé gelegenheid om een groot aantal hoofdpersonen en karakters uit de boeken van Charles Dickens te ontmoeten.

Wees niet verrast als u wordt uitgefoeterd door de gierige, onvriendelijke Ebenezer Scrooge uit A Christmas Carol. Hoort u een klok luiden? Dan ziet u de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley verschijnen, die de komst van de drie geesten aankondigt. De geesten van het Verleden, Heden en de Toekomst proberen tot Scrooge door te dringen dat hij zijn gierige inborst moet veranderen.

Even verderop zit de rijke oude dame Miss Havisham uit het boek Great Expectations verbitterd in haar trouwjurk tussen al het zilver te wachten op haar bruidegom. Zo slijt ze haar dagen en adopteert meisjes die ze leert de harten van jongens te breken. Wellicht komt u één van haar slachtoffers Pip tegen, stapelverliefd op de arrogante Estelle.

Gluur naar binnen in het huis van Bob Cratchit, een arme klerk op het kantoor van Scrooge uit A Christmas Carol. De familie Cratchit geniet van het kerstdiner met kalkoen, waarbij de ziekelijke en kreupele zoon Tiny Tim roept: ‘God bless us, every one!’.

Wellicht komt u onderweg nog een aandoenlijk schoolklasje met de strenge onderwijzer tegen. Het lijkt net alsof ze uit het boek Nicolas Nickleby zijn gestapt.
Of volg de komische avonturen van de excentrieke, goedgelovige Samuel Pickwick en The Pickwick Club uit The Pickwick Papers.

David Copperfield flaneert door de straten met zijn mooie, maar ook naïeve Dora. En misschien ziet u Mr. Micawber, de huisbaas van David Copperfield. Hij is de goedheid zelve, maar heeft een flink gat in zijn hand.

Ook vader Dorrit uit Little Dorrit kon niet met geld omgaan, waardoor hij en zijn hele familie in de gevangenis belandden. In het tijdperk van Charles Dickens kwamen schuldenaren terecht in de bekende Marshalsea Prison. U vindt de grimmige, Londense gevangenis op het Dickens Festijn.

Rondom het mysterieuze kerkhof bij de Bergkerk treurt de weduwe Lady Dedlock uit Bleak House bij het graf van Captain Hawdon, naast de grafzerken van vele andere slachtoffers van de barre leefomstandigheden uit de 19e eeuw.

Maar er zwerven ook een aantal merkwaardige figuren over het festijn… Wees gewaarschuwd voor de sluwe Fagin uit Oliver Twist, een heler en aanstoker van vele misdaden in het Victoriaanse Londen. Oliver en zijn vrienden komt u ongetwijfeld tegen. Pas wel op uw tassen en zakken, het blijven dieven!

 

Dickens Walk

Het jaarlijkse Dickens Festijn in de binnenstad van Deventer kon in 2021 helaas niet doorgaan vanwege de corona-pandemie. Maar er is dat jaar wel een Dickens audio-wandeling door het Bergkwartier ontwikkeld: Dickens Walk. Na een succesvol eerste jaar in 2022 van de ‘walk’ is de deze wandeling met audiotour ook dit jaar weer te lopen. De wandeling start in de Walstraat, waar bezoekers de victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van een originele audiotour langs Dickens-taferelen mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver. Een theatraal hoorspel dat de boeken van Charles Dickens tot leven brengt. Uiteraard gemaakt in samenwerking met de vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn, waaronder het Theaterschip, Volksonderwijs, LaTalenTia en fotograaf Charles Niël. De wandeling is geschikt voor jong en oud en is gratis te wandelen met mobiele telefoon van 6 t/m 30 december 2024.

Ook worden in samenwerking met de (lokale) partners van dEVENTer diverse andere activiteiten in en om het Bergkwartier georganiseerd. Vanaf eind november wordt het monumentale Bergkwartier al weer sfeervol versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl. De jaarlijkse kerstconcerten van ‘Deventer Kerststad’ in de Lebuinuskerk en Broederenkerk staan gepland op zondag 15 december.

Het Dickens Festijn is uitgegroeid tot een evenement met nationale en internationale bekendheid, en heeft Deventer als evenementen stad (mede) op de kaart gezet. De organisatie zal inzetten op een alternatief scenario gaat de organisatie ervan uit dat de bezoekers dit jaar toch (extra) kunnen genieten van de Dickens sferen in Deventer!